Museumwinkel

Museumwinkel In de museumwinkel zijn onder andere boeken, DVD's en geschenkartikelen te koop. Deze zijn alleen te verkrijgen in de museumwinkel en niet te bestellen.

Heeft u vragen over de beschikbaarheid van een artikel dan kunt u een e-mail sturen naar info@smalspoor.nl.

Voor openingstijden van de museumwinkel, kijk op de pagina openingstijden.

Hieronder vind u een greep uit het assortiment van boeken die verkrijgbaar zijn. Daarnaast is er een groot aantal oude boeken te vinden, waaronder spoorboeken, als ook technische boeken en catalogi.

Ook is een groot aantal DVD's verkrijgbaar, met name over smalspoor en de industrieën waar het smalspoor is gebruikt.

Boeken

Stenen uit de Rauwbraken Theo van Etten; Stenen uit de Rauwbraken, Tilburg 2011

ISBN: 978-90-817037-1-0

Dit boek gaat over de geschiedenis van de steenbakkerijen in Tilburg en met name over de firma Stevens & Co. Aan de hand van dit bedrijf wordt de historie van deze vergeten industrietak in Tilburg belicht. Maar veel meer nog gaat het over de verhalen van de mensen die er hebben gewerkt: hard werkende mensen die al op jonge leeftijd versleten waren door de zware arbeid die in een ongezonde omgeving werd verricht. Aan de hand van hun anekdotes komt de sfeer van de oude steenfabriek opnieuw tot leven. Het boek is rijk geillustreerd met historische opnamen en actuele kleurenopnamen.
Steen in het Bloed Jan Alexander van Weeghel; Steen in het Bloed, Sprundel 2012

ISBN: -

Het hiernaast afgebeelde boek, is genaamd "Steen in het Bloed" en is geschreven door Jan Alexander van Weeghel. Jan komt uit een familie van Steenbakkers en dat is precies waar dit boek over gaat. Het begint in Hattem in de achttiende eeuw, waarna een aantal generaties van de familie wordt voorgesteld. Er komen een aantal steenfabrieken aan bod, waaronder die uit de regio' Zwolle, Olst, Arnhem en in de Ooijpolder bij Nijmegen.
De geschiedenis van de baksteenindustrie in Albergen en omstreken Johan Klaassen & Bert Koopman; De geschiedenis van de baksteenindustrie in Albergen en omstreken, Herman Media, Almelo 2010

ISBN: 978-90-816151-1-2

Van de steenindustrie rondom Albergen is, op de boekhouding van steenbakker Gerrit Bouhuis na, niets bewaard gebleven. Nadat de schrijvers in het gemeentearchief van de gemeente Tubbergen een behoorlijk aantal brieven, facturen en andere correspondentie hadden aangetroffen, hebben zij het besluit genomen om dit boekje te schrijven. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een boek van 148 pagina's met daarin veel foto's en documenten. Het boek schetst een beeld van de tijd waarin de steenfabrieken hebben bestaan en beschrijft de vier veldovens en de zigzag-oven die bij Albergen hebben gestaan.
Die Feldbahn Andreas Christopher; Die Feldbahn, Band 13 (Westdeutschland), Verlag Ingrid Zeunert, Gifhorn 2013

ISBN: 978-3-924335-96-0

In dit 13e deel wordt ingegaan op ruim dertig bedrijven in West-Duitsland waar smalspoor werd en soms nog wordt gebruikt. Deze bedrijven zijn ook aan de orde gekomen in het eerste deel van deze reeks, welke in 1988 uitkwam en ook bedrijven in West-Duitsland behandelde. In deze uitgave is gebruik gemaakt van veel kleurenfoto' en plattegronden.
Dakpannen 2600 jaar terracotta of keramische dakpan Arie Schellingerhout; Dakpannen 2600 jaar terracotta of keramische dakpan, Primavera Pers, Leiden 2009

ISBN: 978-90-5997-086-1

De inmiddels overleden auteur van dit boekje, Arie Schellingerhout, stamde uit een geslacht van metselaars en aannemers; het bouwbedrijf zat hem in het bloed. De publicatie bespreekt de ontwikkeling van de dakpan van de vroegste toepassingen van gebakken klei tot moderne gemechaniseerde productiemethoden. Ook wordt ingegaan op typen dakpannen met een speciale functie zoals licht- en ventilatiepannen en glazen dakpannen. Het geheel is uitvoerig geïllustreerd met foto's en schetsen. Het boekje bevat tevens een overzicht van opgeheven en nog bestaande dakpannenfabrieken in Nederland.
Geschiedenis steenfabriek 'De Schouw' Heemkundekring Swerter Scive; Geschiedenis steenfabriek "De Schouw", Heemkundekring Swerter Scive, Schijf (Gemeente Rucphen) 2009

ISBN: 978-90-5335-217-5

Dit boekje beschrijft de geschiedenis van steenfabriek "De Schouw" bij Schijf, gemeente Rucphen. Van de oprichting in 1878, de periode als fabriek van Terwindt en Arntz in de jaren '70 tot het verval vanaf de jaren '90. De geschiedschrijving gaat door tot het jaar 2009.
De kleine geschiedenis van Het Groene Hart Adri den Boer; De kleine geschiedenis van Het Groene Hart, Deel 12: Steen- en pannenbakkerijen, Waanders Uitgevers, Zwolle 2009

ISBN: 978-90-400-2117-6

De kleine geschiedenis van het Groene Hart vertelt het verhaal van het gebied rond Gouda, Woerden en Alphen aan den Rijn. Alle onderwerpen die typisch zijn voor deze streek passeren de revue. Het is een reis door het verleden, aan de hand van de geschiedenis van gewone mensen. Uniek en vaak nooit eerder gepubliceerd fotomateriaal afkomstig uit de regionale archieven in de hierboven genoemde steden - completeert het geheel.
Die Feldbahn Ernst K. Jungk; Erde, Wasser, Luft und Feuer, A. Geis und Fr. Fiedler, Druckerei Verlag GmbH, Pfaffen-Schwabenheim 1995

ISBN: 3-929773-01-5

Dit boek staat in het teken van de steenfabricage en heet "Erde, Wasser, Luft und Feuer". Het is een autobiografie van de Duitse steenfabrikant Ernst K. Jungk, welke een steenfabriek bezit te Wöllstein, nabij Bad Kreuznach. Het boek beschrijft onder andere de geschiedenis van de steenfabriek die in 1862 is opgericht en waarvan de schrijver in 1973 de leiding heeft overgenomen.
Het geheim van de baksteen Rian Visser, Wilbert van der Steen; Het geheim van de baksteen, Delubas Educatieve Uitgeverij, Drunen 2006

ISBN: 90-5300-130-1

Speciaal voor de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs heeft het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten, kortweg KNB een informatief prentenboek gemaakt. 'Het geheim van de baksteen' is een spannend verhaal voor de jeugd met veel informatie over baksteen als bouwmateriaal. Het wil kinderen bewustmaken van de inrichting van hun leefomgeving en de interesse voor de gebouwde omgeving vergroten. Met het boek speelt KNB tevens in op een recente wijziging van kerndoelen in het basisonderwijs.
De opkomst en ondergang van de Vurense baksteenfabricage Aart Bijl; De opkomst en ondergang van de Vurense baksteenfabricage, Schorel Drukkerij, Vuren 1995

ISBN: 90-802394-1-0

Dit boek beschrijft de geschiedenis van de steenfabriek Heuff te Vuren, van de eerste tekenen van fabricage in 1680 tot de sluiting in 1991.
^